#FEMSmicroBlog: 17 septembrie este Ziua Internațională a Microorganismelor. Dar de ce 17 septembrie?

15-08-2022

Mai este o lună până la Ziua Internațională a Microorganismelor. În spatele întâlnirii se află o poveste interesantă, 17 septembrie. Descoperiți în această nouă intrare pentru #FEMSmicroBlog ce are de-a face 17 septembrie cu „animalele mici” din apa canalului din Delft (Țările de Jos), bacteriile de pe dinți, corespondența cu Societatea Regală din Londra, arta microbiană și multe altele! #MicrobiologyIsEverywhere.

*This is a translation into Romanian. Hr is the link to the original English version: #FEMSmicroBlog: 17 September is International Microorganism Day. But why 17 September?*

Microbiologia, microscopia, zoologia și studiul a orice mai mic decât poate fi văzut cu ochiul liber, toate îl recunosc pe negustorul olandez Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723)  ca un pionier, tată fondator. Nu avea pregătire științifică și puțină educație, dar curiozitatea lui era nesățioasă. A folosit lentile de casă și microscoape de design propriu pentru a examina în detaliu tot felul de lucruri cotidiane, inclusiv albinele, boabele de piper, păduchii și ciupercile. Când, în 1677, a observat apa canalului prin microscopul său, a fost uimit să vadă ceea ce el numea animale mici sau animalcule (literalmente „animale mici”, definite acum ca protiști), primele microorganisme observate vreodată.

Deși nu era primul care a folosit un microscop, lentilele sale erau superioare oricărui lucru folosit anterior și erau capabile să mărească obiectele cu un factor de aproximativ 300, permițându-i să observe detalii de până la 1,35 μm (de 5-6 ori mai puternic decât microscopul folosit de contemporanul său, Robert Hooke).

 O replică modernă a unui microscop van Leeuwenhoek, lentila minusculă este cercul din stânga.

În 1683, ultimul subiect care a fost supus observației microscopice a lui van Leeuwenhoek, a fost placa de pe proprii dinți. Aici, el a făcut următoarea sa descoperire uriașă, descriind diferite mișcări ale acestor animalcule în placa dintre dinți, devenind prima persoană care a observat bacterii. Investigator sârguincios, a făcut descrieri detaliate, măsurători și ilustrații ale observațiilor sale. Multe dintre ele supraviețuiesc și sunt uimitor de detaliate.

[…] munca mea nu a fost urmărită pentru a câștiga laudele de care mă bucur acum, ci mai ales din dorința de cunoaștere, despre care observ că rezidă în mine mai mult decât în ​​majoritatea celorlalți oameni. Și ori de câte ori am aflat ceva remarcabil, am considerat că este datoria mea să-mi notez descoperirea pe hârtie, pentru ca toți oamenii ingenioși să fie informați despre aceasta.”

— Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723)

Van Leeuwenhoek a trimis o scrisoare plină de observații, subliniind ceea ce a fost prima persoană să vadă, Societății Regale din Londra. Mânat de curiozitate, el a sperat că persoane la fel de curioase vor găsi observațiile sale interesante. Poate că astfel de descoperiri i-ar putea câștiga și un loc în istorie ca unul dintre pionierii lumii microscopice. Această scrisoare monumentală este datată 17 septembrie, eveniment demn de comemorat.

Una dintre ilustrațiile lui van Leeuwenhoek, inclusiv mișcarea bacteriilor (CD). ©Societatea Regală

Dar scrisoarea sa prin care a anunțat această descoperire a provocat îndoieli larg răspândite în Societatea Regală și mulți membri au refuzat să creadă în existența creaturilor microscopice ale lui van Leeuwenhoek. Cu toate acestea, Robert Hooke, curatorul de experimente în Societatea Regală, a repetat experimentul folosind propriile sale microscoape și a putut verifica observațiile lui van Leeuwenhoek,  confirmând descoperirile sale. Aceste scrisori și experimente au fost publicate toate în revista Philosophical Transactions a Societății Regale .

De aceea, 17 septembrie a fost aleasă ca zi pentru a sărbători impactul uriaș și varietatea microorganismelor. Pentru a reflecta pe faptul că microbiologia a fost încă de la început un domeniu de colaborare. Microbiologia a implicat cooperare internațională; corespondență, reproductibilitatea experimentului, evaluarea inter pares și publicare încă din 1683.

Federația Europeana a Societăților microbiologice (FEMS) , Academia Europeană de Microbiologie (EAM) și Societatea portugheza pentru Microbiologie lucrează pentru a stabili 17 septembrie ca Ziua Internațională a Microorganismelor, o sărbătoare anuală de microbiologie.

 

Despre autorii acestui blog

Echipa FEMS, care are sediul în Delft înainte și după actuala pandemie SARS-CoV-2/COVID-19, lucrează în culise pentru a furniza Strategia FEMS 2020-2024.

Despre această secțiune de blog

Secțiunea #MicrobiologyIsEverywhere, recunoaște că microbiologia nu cunoaște granițe, precum și faptul că microbiologii sunt peste tot, iar rețeaua noastră FEMS se extinde cu mult dincolo de Europa. Acest tip de intrare pe blog acceptă contribuții de la bloguri excelente traduse în engleză. Poveștile regionale cu relevanță globală sunt, de asemenea, binevenite.

Translated into Romanian by Madalina-Maria Vita from the FEMS Volunteer Translation Team

Do you want to be a guest contributor?
The #FEMSmicroBlog welcomes external bloggers, writers and SciComm enthusiasts. Get in touch if you want to share your idea for a blog entry with us!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share this news